امروز: ۰۲ آذر ۱۴۰۳
در مسیر توسعه فردی و سازمانی
اشتراک دانش بصیر پچاز » آشنایی با نمودار گانت چارت (۱۳۹۶/۹/۲۶)
تایید شده

مسئله ای که در روزهای اخیر، ذهنم رو درگیر کرده، مدیریت زمان پروژه هایی هست که هر روز به تعدادشون اضافه می شه. ایده هایی که هر روز به ذهنم میرسه و روی کاغذ سیاهه میشه. خیلی هاشون به باد فراموشی سپرده میشه، بعضی هاشون با یکم جستجو توی اینترنت پیدا میشه و بعضی هاشون هم کلاً قابلیت اجرا در مام وطن رو نداره. اما تعداد اون هایی هم که برای پیاده سازیشون کمر همت رو بستم کم نیستن.


اما مشکل اینجاست که بعد از مدت کوتاهی که به پشت سرم و راهی که اومدم نگاه می کنم، با کلی کد و پروژه های نیمه کاره و تموم نشده روبرو میشم، که یک روز تک تک خط کدهاش رو با عشق و علاقه و امید به لانچ شدن پروژه نوشتم. ولی بعد از مدتی ایده داغ تری سراغم اومده و به قول معروف " نو که اومد به بازار، کهنه میشه دل آزار".


نمودار گانت


تقریباً 37% پروژه ها شکست می خورند، در این میان سهم پروژه حوزه IT حدود 60 درصد است. در واقع، حقیقت این است که در صنعت پول ساز IT، بیش از نیمی از پروژه ها در گرداب شکست غرق می شون، بدون هیچ سودآوری و با ضرر مطلق مالی ( http://creately.com/blog/diagrams/use-gantt-chart-plan-project/ )


اولین نمودار گانت در اواسط دهه 1890 میلادی توسط یک مهندس لهستانی به نام کارل آدامیکی ( Karol Adameicki ) رسم شد، ولی هیچ گاه منتشر نشد. 15 سال بعد، وقتی یک مهندس آمریکایی به نام هنری گانت ( Henry Gantt ) روی یکی از پروژه های خودش کار می کرد، دست نوشته هایی پیدا کرد که در رابطه با مدیریت پروژه بود. هنری دست نوشته های کارل را بررسی کرد و این طوری بود که نمودار اصلاح شده کارل، با نام " نمودار گانت " شهرت جهانی پیدا کرد.


مهمترین مزیت نمودار این است که روند رشد و پیشرفت پروژه و وضعیت فعلی پروژه و این که کجا هستید . به زودی به کجا خواهید رسید و همچنین مسیری را که طی کرده اید تا به اینجا رسیده اید را یکجا و در شمایی گرافیکی به شما عرضه می کن. بنابراین گانت، نقشه راهی را به شما می ده که در یک نگاه، می تونید برآورد تخمینی نزدیک به واقعیتی از پروژه داشته باشید.


 


در نمودار گانت شما می تونید:



  • پروژه را زمان بندی کنید

  • پروژه را به قسمت های کوچک بشکنید ( اصل شکست پروژه را اعمال کنید )

  • تسک های پروژه را بشناسید و نیازمندی ها را برای تکمیل بخش های مختلف پروژه پیش بینی کند

  • پروژه را زمان بندی کنید

  • افراد و برنامه نویسان شرکت خود را به کارها و تسک ها مربوط کنید و منابع خود را به طور بهینه مدیریت کنید

  • مسیر بحرانی ( critical path ) را بشناسید و چالش های پروژه را مدیریت کنید


 


اما اگر می خواهید گانت چارت یا همان نمودار گانت خودتون رو رسم کنید، مراحل زیر را به خاطر گام به گام انجام بدین:



  • سناریوهای پروژه خود را تشخیص بدین.

  • هر سناریو را به طور مجزا بررسی کنید. این سناریو ها در واقع همان پروژه های کوچک شماست که پروژه اصلی از کنار هم قرار گرفتن آن ها در دل یک سیستم ایجاد می شه. به این ترتیب شما پروژه ی بزرگ و حل نشدنی خودتون رو به راحتی به زیر پروژه های کوچیک و قابل توسعه تفکیک کردید و در حقیقت اون غول بی شاخ و دم رو شکست دادید. می تونید بگید شاخ غول شکستین، چون واقعاً این کار رو انجام دادین!

  • پس از بررسی هر سناریو، تسک های مربوط به آن را لیست کنید.

  • تسک ها را به طور افقی مرتب کنید و تسک هایی که می توان آن ها را با هم انجام داد ( به هم وابستگی ندارند ) زیر هم در یک ستون قرار دهید.

  • تسک ها را، به ترتیبی که باید انجام شوند، به صورت عمودی، و ترتیب زمان انجام و با رعایت پیش نیازهای هر تسک، به صورت افقی مرتب کنید.

  • زمان هر تسک را مشخص کنید و به هر تسک یک برنامه نویس اختصاص دهید و مطمئن شوید که تسک در زمان مقرر انجام می شود، برای اطمینان از اتمام تسک، زمان بحرانی را در تسک لحاظ کنید.


تبریک می گم! شما پروژه خودتون رو به صورت نمودار گانت رسم کردین. کاغذی که روی آن نمودار را رسم کردین رو از خودتون دور کنید یا از تخته فاصله بگیرید. مطمئن باشید که نتیجه به دست اومده، حسابی متعجبتون می کنه.


96807_header.jpg

نظرات

نسرین بلوغیا ۰۸ / ۳ / ۱۳۹۸
در خصوص تخمین زمان چطور می تونیم مطمئن باشیم که زمانی که در نظر گرفتیم صحیح هست؟ در خیلی از موارد نمودارها مدام دستخوش تغییرات جدید میشه و چیزی که روز اول رسم کردیم با چیزی که روز آخر به دست میاریم متفاوت هست
پاسخ به این نظر
فهیمه جلیلی ۲۵ / ۱۱ / ۱۳۹۷
با توجه به اینکه من در دانشگاه رشته مدیریت پروژه خوندم و دوره کار با نرم افزار msp و ایجاد برنامه زمان بندی رو گذروندم، اگر در این زمینه کمکی از دستم بر بیاد خوشحال میشم دوباره فعالیتی داشته باشم.
پاسخ به این نظر
بصیر پچاز ۰۴ / ۲ / ۱۳۹۸
سلام، یکی از اهداف من، بومی سازی یک نرم افزار مدیریت پروژه هست، که پیاده سازی یک نمودار گانت هم، جزیی از اون هست. خوشحال میشم از نظرات شما و همه پرسنل گرین وب در این رابطه و نیازمندی هاشون مطلع بشم و همکاری داشته باشم. با سپاس
نسرین بلوغیا ۱۶ / ۱۰ / ۱۳۹۶
با توجه به این که نمودار گانت چارت بر پایه زمان هست، آیا پیدا کردن چالش های مهم پروژه و یا مسیر بحرانی امکان پذیر هست؟ چون فکر می کنم این نمودار بیشترین کاربرد را برای موارد اولیه ای که فرمودید مثل تقسیم بندی زمان و یا تسک داره
پاسخ به این نظر
بصیر پچاز ۰۴ / ۲ / ۱۳۹۸
سلام. اگر بخوام نقطه بحرانی رو تعریف کنم، ابتدا یک فرض ساده رو در نظر می گیرم. فرض کنیم اجرایی شدن یک پروژه، به معنای انجام شدن مجموعه ای از تسک ها باشه. تسک ها در یک پروژه در دنیای واقعی در 99 درصد مواقع اولویت دارن. این نکته رو هم باید در نظر بگیریم که در اجرایی کردن یک پروژه در دنیای واقعی، یک تیم، متشکل از بیش از یک نفر نیروی اجرایی مسئولیت انجام یک پروژه رو به عهده می گیره. بنابراین تسک ها الزاماً به صورت سری و خطی جلو نمیره. اولویت ها در انجام شدن تسک ها، در حقیقت بیان نوعی تقدم و تأخر هست. یعنی یک تسک تا اجرایی شدن یک تسک دیگه "معطل " می مونه. حالا به تعریف نقطه بحرانی می رسیم. به زمانی که یک تسک برای اجرا شدن، با وجود نیروی آماده به کار معطل می مونه، نقطه بحرانی گفته میشه. حالا چه کمکی از نمودار گانت بر میاد؟ نمودار گانت دو تا مؤلفه اصلی داشت. زمان، تسک. با توجه به سری چیده شدن تسک ها در نمودار افقی زمان، اولویت ها و تقدم ها برای اجرایی شدن تسک ها مشخص میشه. با توجه به مشخص بودن منابع برای اجرایی کردن هر تسک، مدیر پروژه این امکان رو داره تا با تشخیص نقاط بحرانی، مدیریت بهتری برای پروژه داشته باشه. بنابراین از مهمترین کاربردهای نمودار گانت، کمک در مدیریت پروژه، با تشخیص نقاط بحرانی هست.
محتوای آخرین دربهای گشوده شده
  • یک باک بنزین 206 معادل 75000 ت بوسیله کلیدک
  • 45000 تومان وجه نقد رایج مملکت بوسیله کلیدک
  • بن خرید یک عدد پیتزا American معادل 35ت بوسیله کلیدک
  • دو عدد  کارت سبز بوسیله کلیدک
  • دو روز ناهار میهمان شرکت به انتخاب خودتان معادل هر نهار ۳۰ ت بوسیله کلیدک
  • بن خرید یک عدد پیتزا American معادل 35ت بوسیله کلیدک
  • بن خرید یک عدد پیتزا American معادل 35ت بوسیله کلیدک
  • 45000 تومان وجه نقد رایج مملکت بوسیله کلیدک
ارسال درخواست دوره یا محتوای آموزشی